בלוטת התריס הינה בלוטה אשר נמצאת בקדמת הצוואר, והיא מייצרת הורמונים אשר מועברים בעזרת הדם אל כל הרקמות בגוף. ההורמונים המופרשים מבלוטת התריס אחראיים על תפקוד תקין של חלקים רבים בגוף כמו המוח, הלב, השרירים ועוד וכן הם מסייעים לשמירה על חום הגוף וניצול אנרגיה נכון.
מצב של תת פעילות של בלוטת התריס הינו מצב בו בלוטת התריס לא מייצרת מספיק הורמונים, מה שגורם להאטה בחילוף החומרים בגוף וירידה בתפקוד של איברים רבים.
מה יכול לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס?
בדרך כלל, תת פעילות של בלוטת התריס מזוהה יותר בקרב נשים וקשישים. ישנן סיבות רבות אשר יכולות לגרום להתפתחות של המצב, וביניהם:
- מחלת השימוטו – מחלה בה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את בלוטת התריס והורסת אותה. זוהי הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר לתת פעילות של בלוטת התריס.
- נשים לאחר לידה – ישנם מקרים בהם לאחר לידה נשים מפתחות תת פעילות של בלוטת התריס בחודשים הראשונים של לאחר הלידה (3-4 חודשים לאחר מכן). ברוב המקרים התופעה חולפת מאליה לאחר מספר חודשים.
- תירואידיטיס תת-חריפה – דלקת בבלוטת התריס בעקבות מחלה ויראלית.
- ניתוחים – ישנם ניתוחים בהם נאלצים לכרות ת הבלוטה או חלק ממנה.
- שימוש בתרופות – תרופות כמו ליתיום או אמיודרון (procor) או אינטרפרון עלולות לפגוע בפעילות הבלוטה.
- מחסור או עודף ביוד.
- תת פעילות של בלוטת התריס מולדת.
איך אפשר לזהות תת פעילות של בלוטת התריס?
תת פעילות של בלוטת התריס מציגה תסמינים רבים, זאת בשל ההשפעה הרבה שיש לבלוטת התריס על מערכות רבות בגוף האדם. בדרך כלל התסמינים מתפתחים בהדרגה ולכן ללא בדיקה רפואית נכונה קשה לאבחן תת פעילות של בלוטת התריס, במיוחד בהתחלה. התסמינים הללו יכולים לכלול בהתחלה בעיקר עייפות, חולשה, עצירות, יובש בעור, שיבוש במחזור החודשי לנשים, עליה במשקל, אי סבילות לקור ועוד. בהדרגה יכולים להופיע תסמינים נוספים כמו צרידות, שינויים במצב השיער, הפרעות בזיכרון ואפילו דיכאון.
בנוסף, תת פעילות של בלוטת התריס יכולה לפגוע ביכולת הפוריות אצל נשים ואף לגרום לפגיעה בלב ובמערכת העצבים.